Кафедра кіберспорту та інформаційних технологій (2024)

Кафедра кіберспорту та інформаційних технологій було перейменовано 1 вересня 2021 року з кафедри інноваційних та інформаційних технологій у фізичній культурі і спорті, що була утворена 1 липня 2016 року на базі кафедри кінезіології та має давню історію.

Завідувачем кафедри кіберспорту та інформаційних технологій з 2016 р. є професор, доктор наук з фізичного виховання і спорту, заслужений працівник фізичної культури і спорту Шинкарук Оксана Анатоліївна.

Протягом останніх десяти років стрімко зростає популярність кіберспорту, який набуває ознак фундаментального елементу сучасної цифрової культури в глобалізованому світі. Зараз на планеті цим видом спорту займається майже пів мільярда осіб. Кіберспорт за своїм потенціалом можна сміливо прирівняти до олімпійських видів спорту. Значущість кіберспорту як соціального явища та масштаби його розвитку формують потребу у вивченні особливостей усіх його аспектів. Інтерес до кіберспорту посилюється в авторитетних міжнародних федераціях з видів спорту. Актуалізується проблема кадрового забезпечення цього виду спорту (тренери, менеджери, психологи). Професіонали з профільною освітою і розумінням специфіки кіберспорту практично відсутні. Низка країн визнали кіберспорт на державному рівні, тут запроваджено відповідні освітні програми. Залучення молоді до кіберспорту, організація та проведення відповідних спортивних змагань – сучасний тренд планетарного значення.

Національний університет фізичного виховання і спорту України активно розвиває напрям інформаційних технологій, кіберспорту. Одним з перших закладів вищої освіти виступив з ініціативою підготовки кадрів з кіберспорту, розвитку кіберспорту як виду спорту в Україні. Плідна співпраця з федерацією кіберспорту України створила передумови для започаткування освітньо-професійних програм «Кіберспорт» для першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів, розробки навчальної програми для суб’єктів дитячого та резервного спорту з кіберспорту.

З 2019 року Вченою радою університету затверджено запровадження спеціалізації «Кіберспорт (eSport)» у межах спеціальності 017 Фізична культура і спорт на другому (магістерському) рівні вищої освіти та з 2021 року запроваджено спеціалізацію кіберспорт на першому (бакалаврському) рівні.

Університет підтримав ініціативи щодо визнання кіберспорту як виду спорту. Наказом Міністерства молоді та спорту України від 16 вересня 2020 року № 1557 кіберспорт (електронний спорт) визнано в Україні як самостійний вид спорту.

Розвиток кіберспорту в університеті пов’язано з необхідністю формування безпечного середовища для занять кіберспортом (електронним спортом) на основі поєднання ігор «перед екраном» з різними видами рухової активності, що дозволяють компенсувати негативні наслідки для організму тривалої фізичної бездіяльності; наявна матеріально-технічна база та висококваліфікований кадровий потенціал університету спроможний вирішити це питання.

Загалом за спеціальністю 017 Фізична культура і спорт, спеціалізація «Кіберспорт (esports)» на початок жовтня 2022 року навчається 115 студентів. З них на першому бакалаврському рівні: 58 студентів (першого та другого року навчання). На другому магістерському рівні вищої освіти здобувають відповідну кваліфікацію 57 студентів. У грудні 2021 року здійснено перший випуск 14 магістрів фізичної культури і спорту за спеціалізацією «Кіберспорт (esports)». Гарантами освітньо-професійної програми другого (магістерського) рівня виступає доктор фіз.вих., професор Шинкарук О.А., першого (бакалаврського) рівня – к.фіз.вих., доцент Юхно Ю.О.

Для забезпечення освітнього процесу зі спеціалізації кіберспорт видано колективну монографію «Кіберспорт» та проєкт навчальної програми для суб’єктів дитячо-юнацького та резервного спорту з кіберспорту, який підтримано Федерацією кіберспорту України, Федерацією Е-спорту України та Українською професійною кіберспортивною асоціацією. Готується низка навчальної та навчально-методичної літератури для забезпечення освітнього процесу.

На кафедрі здійснюється науково-дослідна робота за темою «Теоретико-методологічні засади розвитку кіберспорту та інтелектуальних видів спорту».

На кафедрі працює студентський науковий гурток, який очолює доцент, кандидат фіз.вих. К.М. Сергієнко.

В університеті створено матеріально-технічні умови для підготовки фахівців за спеціалізацією Кіберспорт: освітній, навчально-тренувальний та науковий процес здійснюється в двох спеціалізованих кіберкласах (на 17 та 15 місць), облаштованих новітнім комп’ютерним ігровим обладнанням для отримання здобувачами фахових компетентностей. Для розширення матеріально-технічних можливостей спеціалізованих кіберкласів університет, та безпосередньо кафедра, співпрацюють з компаніями «LG Ultra Gear» та «LeoGaming», які виступили партнерами освітнього процесу.

Практичною базою викладання дисциплін на кафедри є три комп’ютерні класи.

Науково-педагогічні працівники викладають сучасні обов’язкові та вибіркові дисципліни за спрямованістю кафедри.

Співробітники кафедри професор О.А. Шинкарук, доцент І.В. Хмельницька, доцент Н.Г. Бишевець, старший викладач М.В. Гордєєва, входять до складу комісії з метрологічної експертизи дисертаційних робіт. Науково-педагогічні працівники кафедри входять в якості рецензентів, опонентів, голів одноразових рад з захисту дисертаційних робіт за ступенем доктора філософії, заступником голови постійної спеціалізованої вченої ради із захисту дисертацій є О.А. Шинкарук.

Професор Шинкарук є членом редколегії фахових журналів: «Теорія і методика фізичного виховання і спорту», «Спортивна медицина і фізична реабілітація»; Фізична культура, спорт та здоров’я нації», «Спортивна наука та здоров'я людини»..

Викладачі кафедри активно проводять зовнішню наукову та громадську діяльність:є Членом Національної асоціації фізичного виховання і спорту (NAPESS) при Міжнародній раді зі спортивної науки та фізичного виховання (ICSSPE) (О.А. Шинкраук), Головою галузевої експертної ради Педагогіка 01 Національного агентства забезпечення якості освіти, членом секції «Педагогіка, психологія, проблеми молоді та спорту» наукової ради МОН України, Науково-координаційної ради у сфері фізичної культури і спорту Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту (О.А. Шинкарук), комісій НОК України: інноваційні технології в спорті (О.М. Лисенко). Науково-педагогічні працівники кафедри є членами федерацій з видів спорту.

Завідувач кафедри О.А. Шинкарук є член-кореспондентом Української академії наук, вченим секретарем секції з фізичного виховання і спорту Відділення вищої освіти Національної академії педагогічних наук України.

Викладачі кафедри є консультантами національних збірних команд з видів спорту, очолюють та є членами комплексних наукових груп (веслування на байдарках і каное, стрибки у воду, фрістайл – керівник КНГ Шинкарук О.А., велоспорт – керівник КНГ Лисенко О.М., дзюдо - керівник КНГ Юхно Ю.О., легка атлетика, веслування на байдарках і каное, баскетбол, кульова стрільба, теніс, біатлон, лижні гонки, хокей, бодібілдинг та ін. – член КНГ Лисенко О.М., Безмилов М.М., Федорчук С.В., Колосова О.В., Усиченко В.В.).

Щорічно кафедра організовує Всеукраїнську електронну науково-практичну конференцію з міжнародною участю «Інноваційні та інформаційні технології у фізичній культурі, спорті, фізичній терапії та ерготерапії» та видаються Матеріали Всеукраїнської електронної науково-практичної конференції з міжнародною участю.

Нині завданнями кафедри, крім забезпечення викладання фундаментальних дисциплін з метою підготовки спеціалістів в галузі фізичного виховання і спорту, є здійснення науково-методичного забезпечення підготовки національних збірних команд з видів спорту, підготовка фахівців, які здобувають науковий ступінь доктора філософії або доктора наук за спеціальністю 017 Фізична культура і спорт, участь у системі перепідготовки кадрів та післядипломної освіти.

Випускниками кафедри в різні роки ставали олімпійська чемпіонка 2012 року з веслування академічного Коженкова Анастасія, срібний призер Олімпійських ігор 2012 року, професійний боксер Беринчик Денис. Сьогодні навчаються на кафедрі низка аспірантів, які є чемпіонами світу, Європи, етапів Кубку світу, представниками федераційтощо.

Кафедра кіберспорту та інформаційних технологій (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5482

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.