Torqeedo Cruise vs ePropulsion Navy (2024)

Het merk Torqeedo is marktleider in elektrische motoren voor boten, maar ePropulsion is één van de grootste uitdagers op dit moment. We zetten twee van de populairste elektrische motoren voor boten van deze topmerken tegenover elkaar. Wat zijn de eigenschappen en wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de Torqeedo Cruise en de ePropulsion Navy?

Torqeedo Cruise: krachtig, gebruiksvriendelijk, betrouwbaar

Torqeedo Cruise motoren staan bekend om de combinatie van fraai design, kracht en kwaliteit. Daarbij zijn ze ook nog eens meestal de lichtste in hun klasse. De motoren zijn standaard voorzien van een ingebouwd GPS-systeem met een display waarvan u onder andere snelheid, vermogen, laadstatus en resterende actieradius afleest.

Elektrische motoren staan al bekend om de stilte, maar de nieuwste motoren uit de Torqeedo Cruise serie zijn nog stiller dan gemiddeld. De motor is ook zeer efficiënt, wat inhoudt dat u er veel langer mee kunt varen op één acculading.

De drie uitvoeringen van Torqeedo Cruise motoren

Torqeedo biedt drie uitvoeringen van de elektrische Cruise motoren:

  • De Cruise 3.0 is het stillere en schonere alternatief voor een benzinemotor van ongeveer 6 pk. Deze buitenboordmotor is geschikt voor boten tot een gewicht van zo’n 3 ton. Met de bijbehorende Power 24-3500 lithiumbatterij heeft u ongeveer een uur vol gas vaartijd en natuurlijk nog veel meer vaartijd bij lagere snelheden.
  • De Cruise 6.0 is het alternatief voor een benzinemotor van rond de 10 pk. De Cruise 6.0 wordt aangedreven door een Power 48-5000 lithiumbatterij. Torqeedo's geavanceerde communicatiesysteem TorqLink, biedt snelle en nauwkeurige gegevensuitwisseling tussen systeemcomponenten.
  • De Cruise 12.0 is een 25 pk-benzinemotor alternatief, met afstandsbediening en geschikt voor boten tot maar liefst 12 ton. Ook de aandrijving van de Cruise 12.0 gaat met een Power 48-5000 lithiumbatterij, en net als de 6.0 werkt de 12.0 met TorqLink.

ePropulsion Navy: stil, efficiënt en uiterst krachtig

Ook ePropulsion staat wereldwijd bekend om kwaliteit en prestaties, maar ook om technologische innovatie. ePropulsion biedt bijvoorbeeld als één van de eerste elektrische motorfabrikanten hydrogeneratie: een techniek waarbij de accu oplaadt door stroming. Dat betekent concreet dat de accu oplaadt als u bijvoorbeeld de motor even niet gebruikt omdat u aan het zeilen bent, en de schroef in het water ligt. De ePropulsion Navy is geschikt voor pleziervaart, hengelsport en nog veel meer activiteiten.

De verschillende uitvoeringen van de ePropulsion Navy

De ePropulsion Navy elektrische motor is er in twee varianten: in een 3 kW- en een 6 kW uitvoering. De Navy 3.0 kunt u vergelijken met een 6 pk benzinemotor en de 6.0 met een 10 pk benzinemotor. Voor zulke krachtige motoren is het gewicht opvallend laag, zo tussen de 22 en 28 kilo, afhankelijk van welke variant u kiest.

Alle ePropulsion Navy modellen zijn verkrijgbaar in een versie met afstandsbediening of met handmatige bediening. Ook kunt u kiezen uit een langstaart- en kortstaartmodel.

De opvallendste verschillen op een rij

  • Torqeedo Cruise zijn de lichtste motoren in hun klasse.
  • Torqeedo Cruise motoren zijn stiller dan gemiddeld.
  • ePropulsion biedt hydrogeneratie.

Welke ePropulsion Navy of Torqeedo Cruise kiezen bij welke boot?

We zetten het vermogen van de verschillende varianten op een rij. De afkorting V.V. staat voor: vergelijkbaar vermogen van een verbrandingsmotor.

V.V. bootlengte tot Vermogen in kWh

Torqeedo Cruise 3.0 6 pk 6 meter 3,6

Torqeedo Cruise 6.0 10 pk 8 meter 5

Torqeedo Cruise 12.0 25 pk 10 meter 10

ePropulsion Navy 3.0 6 pk 6 meter 3

ePropulsion Navy 6.0 10 pk 8 meter 6

Natuurlijk is niet alleen de lengte van de boot doorslaggevend voor de keuze van een motor. Het gewicht speelt ook mee en bovendien is elke boot weer anders. Een lichte en ranke boot bijvoorbeeld, vaart doorgaans veel efficiënter dan een brede en zware boot. Daarnaast is ook het vaargebied nog van belang. Bij varen op beschut water en voor kortere afstanden is een lichtere motor meer geschikt dan bij langere afstanden varen op ruim water.

Kortom: elke boot is weer anders en ook het vaargedrag verschilt enorm per persoon. Weet u niet welke motor de beste is in uw situatie of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag.

ePropulsion Navy motor inbouwen

Welke motor u ook kiest, gaat u deze zelf inbouwen of laat u het doen? Bij EBBM is het allebei mogelijk: wilt u de motor zelf inbouwen, dan kunt u bij ons terecht voor ondersteuning. Wilt u de motor door ons laten inbouwen? We verzorgen het graag voor u. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Wilt u een ePropulsion Navy of Torqeedo Cruise motor aanschaffen, heeft u vragen of wilt u een proefvaart maken met een ePropulsion Navy of een Torqeedo Cruise? Neem contact met ons op! Bel naar +3185 27 348 38, stuur een e-mail naar info@ebbm.nl of ga naar onze contactpagina.

04-04-2023 15:08 Reacties (0)

Ga terug

Geen reacties gevonden.

Torqeedo Cruise vs ePropulsion Navy (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 6227

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.